Τι είναι τα μαύρα στίγματα και πώς θα τα καταπολεμήσεις; Τι είναι τα μαύρα στίγματα και πώς θα τα καταπολεμήσεις;

Τι είναι τα μαύρα στίγματα και πώς θα τα καταπολεμήσεις;

  

Λιπαρότητα, σπυράκια, μαύρα στίγματα: οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία - και συγκεκριμένα, η απότομη αύξηση των ανδρογόνων – προκαλούν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα οι περισσότεροι έφηβοι να βρεθούν αντιμέτωποι με τα συμπτώματα της ακμής, ήπιας ή πιο σοβαρής και επίμονης. Σύμφωνα με έρευνες, η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που «χτυπάει» το 9,4% του πληθυσμού παγκοσμίως και μάλιστα δεν περιορίζεται στην εφηβεία αλλά επιμένει- ή κάνει την επανεμφάνισή της- και στους ενήλικες.

Τι είναι τα μαύρα στίγματα;

Η λίστα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη λιπαρότητα και την ακμή περιλαμβάνει και τα μαύρα στίγματα – πώς, όμως, δημιουργούνται; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κατά τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας, τα νεκρά κύτταρα μαζεύονται στους πόρους του δέρματος, «σπρώχνονται» προς την επιφάνειά του από τα νεαρά κύτταρα που έχουν δημιουργηθεί στις κατώτερες στιβάδες και τελικά πέφτουν, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο ζωής τους. Την ίδια στιγμή, το σμήγμα που παράγουν οι σμηγματογόνοι αδένες (απαραίτητο για την ενυδάτωση των κυττάρων και την ελαστικότητα του δέρματος), φτάνει στην επιφάνεια της επιδερμίδας μέσω των πόρων. Όταν, λοιπόν, διαταραχτεί ο φυσιολογικός ρυθμός παραγωγής σμήγματος και η ποσότητά του αρχίσει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα, οι πόροι μετατρέπονται σε μια «δεξαμενή» όπου εγκλωβίζεται σμήγμα και νεκρά κύτταρα, δημιουργώντας μια μάζα που φράσσει τους πόρους. Σε αυτό το αποπνικτικό περιβάλλον, τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά πάνω στην επιδερμίδα, και συγκεκριμένα το P.acnes, βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην εμφάνιση ακμής η οποία μπορεί να είναι ήπια ή φλεγμονώδης. 

Τα μαύρα στίγματα συμπεριλαμβάνονται στα συμπτώματα της μη φλεγμονώδους ακμής. Πρόκειται για ανοιχτούς φαγέσωρες, δηλαδή για πόρους που έχουν διευρυνθεί από το μείγμα σμήγματος-νεκρών κυττάρων το οποίο σκουραίνει λόγω της οξείδωσης που συμβαίνει κατά την επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Αν και η παρουσία τους στο πρόσωπο προκαλεί, δικαιολογημένα, εκνευρισμό και σε βάζουν σε πειρασμό να τα πιέσεις με τα δάχτυλά σου για να απαλλαγείς από αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν: μια τέτοια κίνηση μπορεί προσωρινά να δημιουργεί μια αίσθηση ανακούφισης αλλά οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι πολύ σοβαρές καθώς ανοίγει δίοδο στα βακτήρια να εισέλθουν στο δέρμα και να προκαλέσουν φλεγμονώδη ακμή. 

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα μαύρα στίγματα;

Κλείσε τα αυτιά σου στις... σειρήνες που σε προκαλούν να τα πειράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες και κάνε την πιο έξυπνη και αποτελεσματική κίνηση που έχεις στη διάθεσή σου: ενίσχυσε το καθημερινό σου skincare με μια εξειδικευμένη σύνθεση που θα αναλάβει την αποστολή να απαλλάξει το πρόσωπό σου από τα μαύρα στίγματα, επαναφέροντας την ομοιόμορφη, υγιή όψη του. Η επιστημονική ομάδα της Garnier υπογράφει τον νέο Ορό με Άνθρακα και περιεκτικότητα 4% σε Νιασιναμίδη, AHA και BHA - το πρώτο serum με μαύρο χρώμα ειδικά μελετημένο για την καταπολέμηση των μαύρων στιγμάτων και των ατελειών! 

Κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες με τάση για ακμή, συνδυάζει σε κάθε σταγόνα του τη δύναμη της Φύσης και της Επιστήμης, «δουλεύοντας» εντατικά για την ομορφιά της επιδερμίδας σου. Ο Άνθρακας φυσικής προέλευσης που περιέχει, συμβάλλει στον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας και της χαρίζει ματ όψη που βελτιώνει την εικόνα της, η Νιασιναμίδη (μορφή βιταμίνης Β3) μειώνει τα σημάδια της ακμής, καταπραΰνει και επαναφέρει τον ομοιόμορφο τόνο του δέρματος, το Γαλακτικό οξύ (AHA) απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα λειαίνοντας έτσι τη επιδερμίδα ενώ το Σαλικυλικό οξύ (BHA) δρα βαθιά στους πόρους, διευκολύνει τη διάσπαση του σμήγματος και συμβάλλει στην εξυγείανση της επιδερμίδας. Με άλλα λόγια: το «κοκτέιλ» των ενεργών συστατικών που πρωταγωνιστεί στον νέο Ορό με Άνθρακα της Garnier είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το δέρμα σου για να απαλλαγεί από τα μαύρα στίγματα και τη λιπαρότητα! Μετά την πρώτη εφαρμογή η επιδερμίδα γίνεται πιο απαλή, μετά από 7 ημέρες η υφή της έχει αποκατασταθεί και οι ανομοιομορφίες στον τόνο της ελαττώνονται ενώ μετά από 28 ημέρες συστηματικής χρήσης, τα σημάδια, τα μαύρα στίγματα και η ερυθρότητα έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Και μη σε ξεγελάει το χρώμα του: Αν και μαύρος, ο νέος Ορός με Άνθρακα της Garnier αγκαλιάζει την επιδερμίδα σαν διάφανο πέπλο, απορροφάται σε δευτερόλεπτα και δεν αφήνει το παραμικρό μαύρο κατάλοιπο μετά την εφαρμογή – plus, η συσκευασία του είναι ανακυκλώσιμη και  προέρχεται από 25% ανακυκλώσιμο γυαλί.