Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ GARNIER ΓΙΑ GREEN BEAUTY

Η Δέσμευση της Garnier για Βιώσιμη Ομορφιά

Ως ηγετική μάρκα ομορφιάς, έχουμε την ευκαιρία να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον δείχνοντας τον δρόμο προς τη βιώσιμη ομορφιά.

GREEN BEAUTY

Περισσότερα συστατικά από βιώσιμες πηγές

Το 2019 ενδυναμώσαμε 670 κοινότητες παγκοσμίως μέσα από προγράμματα αλληλέγυου πορισμού που ισχύει για τα συστατικά μας.
Έως το 2025 οι κοινότητες αυτές θα αυξηθούν στις 800.

 

Περισσότερες συνθέσεις φιλικές στο περιβάλλον

Τo 2019 οι νέες & ανανεωμένες συνθέσεις στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών έφτασαν να είναι  κατά μέσο όρο 91% βιοδιασπώμενες*
Έως το 2025, θα δημιουργήσουμε νέες αποτελεσματικές συνθέσεις που θα συνεχίσουν να σέβονται τα μαλλιά και το δέρμα σας, χάρη στο Green Science της Garnier.

GREEN BEAUTY
GREEN BEAUTY

Περισσότερες ανακυκλώσιμες & ανακυκλωμένες συσκευασίες

Το 2019 χάρη στη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού, εξοικονομήσαμε 3.670 τόνους νέου πλαστικού.
Έως το 2025, όλες οι συσκευασίες μας θα είναι 100% ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιoύμενες, ανακυκλώσιμες ή κομποστοποιήσιμες.

Περισσότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Από το 2005, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε στις βιομηχανικές μας εγκαταστάσεις την κατανάλωση νερού  κατά 45% και τις εκπομπές CO2 κατά 72%.
Έως το 2025, το 100% των βιομηχανικών εγκαταστάσεών μας θα έχουν Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα.

GREEN BEAUTY
GREEN BEAUTY

Περισσότερες δράσεις κατά της ρύπανσης από πλαστικά

Η Garnier συνεργάζεται με δύο ΜΚΟ για να βοηθήσει με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ρύπανσης από τα πλαστικά: την Ocean Concervancy και την Plastics for Change.

GREEN BEAUTY

ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ OCEAN CONVERVANCY;

Από το 1986, η Ocean Concervancy και  οι εθελοντές της έχουν συλλέξει παγκόσμια πάνω από 136.000 τόνους πλαστικών απορριμάτων σε παραλίες και ακτές.

 

Το κάναμε!

Η Garnier ένωσε τις δυνάμεις της με την Ocean Concervancy, με στόχο να αναδείξει τη σημαντικότητα και να συσπειρώσει καταναλωτές και εργαζομένους σε όλο τον κόσμο να συλλέξουν πλαστικά από τις παραλίες.

διαβαστε περισσοτερα για την ocean convervancy
We did it
Plastics for change

Plastics For Change

Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με την Plastics for Change με στόχο την υποστήριξη της ολιστικής ανάπτυξης των κοινοτήτων συλλεκτών απορριμμάτων στην Ινδία.

 

διαβαστε περισσοτερα για την plastics for change

Περισσότερα συστατικά από βιώσιμες πηγές και προγράμματα αλληλεγγύης

Το 2019, ενδυναμώσαμε 670 κοινότητες παγκοσμίως μέσα από τις δράσεις μας. Έως το 2025, οι κοινότητες αυτές θα αυξηθούν στις 800.

Πώς βοηθά η Garnier τους γεωργούς;

Το Πρόγραμμα Αλληλέγγυας Προμήθειας Συστατικών δίνει σε ανθρώπους που συνήθως αποκλείονται από την αγορά εργασίας πρόσβαση σε εργασία και σε ένα βιώσιμο εισόδημα. Έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόζουμε πρακτικές δίκαιου εμπορίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού μας, υποστηρίζοντας και ενδυναμώνοντας τους γεωργούς ώστε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τα έσοδα και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Παρέχουμε επίσης εκπαίδευση, με στόχο να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητές τους στη γεωργία και να τους προσφέρουμε όλες τις τελευταίες γνώσεις στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας.

Πώς βοηθά η Garnier την τοπική οικονομία;

Διευκολύνουμε την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή σε μηχανισμούς κοινωνικής πρόνοιας για πολλούς μικρούς παραγωγούς. Το 2019, το Πρόγραμμα Αλληλέγγυας Προμήθειας Συστατικών έδωσε τη δυνατότητα σε 670 κοινότητες που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ή οικονομικές προκλήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ή να διατηρήσουν μια θέση εργασίας και ένα δίκαιο εισόδημα. Συνεργαστήκαμε επίσης με ΜΚΟ, για να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων μέσω παγκόσμιων προγραμμάτων.

Περισσότερες συνθέσεις φιλικές στο περιβάλλον

Το 2019, οι νέες & ανανεωμένες μας συνθέσεις στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών ήταν κατά μέσο όρο μέχρι και 91%*βιοδιασπώμενες. Έως το 2025, θα αναπτύξουμε νέες συνθέσεις υψηλής αποτελεσματικότητας και σεβασμού για τα μαλλιά και το δέρμα, με την υποστήριξη του Green Science όπως είναι οι βιοτεχνολογίες. * Σύμφωνα με τεστ OECD 301 ή ισοδύναμο.

Τι σημαίνει συστατικά από βιώσιμες πηγές;

Κατά την επιλογή των προμηθευτών της, η Garnier λαμβάνει υπόψη ζητήματα δεοντολογίας, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και ποικίλους κοινωνικούς παράγοντες. Θέλουμε τα συστατικά μας να παράγονται και να συγκομίζονται με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει τους γεωργούς, την καλλιεργούμενη γη, τις γεωργικές πρακτικές, τις τοπικές κοινότητες και πολλές άλλες πτυχές της προμήθειας των συστατικών.

Γιατί οι βιώσιμες πηγές είναι σημαντικές;

Η Garnier πιστεύει ότι οι βιώσιμες πηγές είναι σημαντικές, επειδή στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε την άφθονη αναγέννηση των συστατικών μας ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα και περιορίζοντας τον αντίκτυπό μας στην κλιματική αλλαγή.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα;

Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Bees Welfare program, η Garnier προμηθεύεται με βιώσιμο τρόπο όλα της τα συστατικά που προέρχονται από μέλισσες, κι αυτό μέσω ενός δικτύου υπεύθυνων μελισσοκόμων και προμηθευτών. Άλλο ένα παράδειγμα είναι το Πρόγραμμα Aλληλέγγυας Προμήθειας μας σε συνεργασία με την PRONATURA, το οποίο βοηθά 23 οικογένειες του Μεξικού να υιοθετήσουν πρακτικές βιολογικής γεωργίας, ενσωματώνοντας και πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις προστατευόμενες περιοχές που περιβάλλουν τις καλλιέργειές τους.

Ποια είναι η στρατηγική της Garnier για την προμήθεια συστατικών από βιώσιμες πηγές;

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου, μέχρι το 2022, όλα μας τα ανανεώσιμα συστατικά να προέρχονται από βιώσιμες πηγές. Με δέσμευσή μας την προστασία της βιοποικιλότητας και του πλανήτη, αξιοποιούμε τα Green Sciences ώστε να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας την ίδια υψηλή αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα κάθε προϊόντος Garnier. Σήμερα, πάνω από τα μισά συστατικά της Garnier προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές. Έως το 2025, σκοπεύουμε το 100% των ανανεώσιμων συστατικών μας να προέρχεται από βιώσιμες πηγές.

Πώς θα κάνετε την Garnier μια πιο πράσινη μάρκα;

Έχουμε αναπτύξει νέες συνθέσεις με συστατικά 98% φυσικής προέλευσης και βιολογικά προϊόντα με πιστοποίηση Ecocert και μειώνουμε συνεχώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων μας. Στις βιομηχανικές μας εγκαταστάσεις, έχουμε μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση νερού.

Προμηθευόμαστε με βιώσιμο τρόπο ολοένα και περισσότερα από τα φυσικά μας συστατικά κάθε μέρα, λανσάροντας συνθέσεις φυσικής προέλευσης σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες μας. Το 2019, παρουσιάσαμε μια νέα βιολογική σειρά. Βελτιώσαμε την απόδοση των εργοστασίων μας ως προς τη βιωσιμότητα, και μειώσαμε τη χρήση νέου πλαστικού στις συσκευασίες μας αυξάνοντας ταυτόχρονα το ανακυκλώσιμο περιεχόμενο.

Τι είναι το Green Science;

Ο όρος "Green Science" καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία γνώσης και αφορά στον μετασχηματισμό των πρώτων υλών σε φυσικά συστατικά υψηλής αποτελεσματικότητας μέσω διαδικασιών όπως η εκχύλιση ή η ζύμωση, με βιώσιμο τρόπο που σέβεται το περιβάλλον. Αξιοποιούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στις βιοεπιστήμες, για να απελευθερώσουμε όλη τη δύναμη της φύσης στα υψηλής απόδοσης, βιώσιμα προϊόντα Garnier.

Τι είναι η πράσινη καλλιέργεια;

Πρόκειται για γεωργικές πρακτικές που προάγουν την παραγωγή φυσικών πρώτων υλών με τρόπο που σέβεται τα οικοσυστήματα και εξασφαλίζει μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αυτό μπορεί να σημαίνει μικρότερη κατανάλωση νερού, έκλυση λιγότερων εκπομπών άνθρακα, και μείωση των αποβλήτων.

Πώς θα γίνει πράξη η υπεύθυνη ομορφιά;

Η Garnier πρωτοστάτησε στο κίνημα της διαφάνειας, αποκαλύπτοντας την προέλευση των συστατικών της ήδη από το 2017. Το 2020, ανοίγουμε νέους δρόμους κοινοποιώντας τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των προϊόντων μας μέσω μιας νέας, φιλόδοξης περιβαλλοντικής σήμανσης.

Προμηθευόμαστε με βιώσιμο τρόπο ολοένα και περισσότερα από τα φυσικά μας συστατικά κάθε μέρα, λανσάροντας συνθέσεις φυσικής προέλευσης σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες μας. Βελτιώσαμε την απόδοση των εργοστασίων μας ως προς τη βιωσιμότητα, και μειώσαμε τη χρήση νέου πλαστικού στις συσκευασίες μας αυξάνοντας ταυτόχρονα το ανακυκλώσιμο περιεχόμενο.

Η στρατηγική Green Beauty θα μας επιτρέψει να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση στην ομορφιά. Αυτό περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη βελτίωση του αντικτύπου των προϊόντων μας καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, συμβάλλοντας στη διατήρηση των φυσικών πόρων, τη χρήση καθαρής ενέργειας και την πρόληψη των αποβλήτων.

Περισσότερες ανακυκλωμένες & ανακυκλώσιμες συσκευασίες

Από τα τέλη του 2020, όλα τα μπουκάλια Fructis θα φτιάχνονται από ανακυκλωμένο πλαστικό και η Garnier θα εξοικονομήσει 7.000 τόνους νέου πλαστικού μειώνοντας το βάρος των συσκευασιών της. Έως το 2025, στόχος της Garnier είναι όλες οι πλαστικές συσκευασίες να φτιάχνονται από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό, εξοικονομώντας 37.000 τόνους νέου πλαστικού.

Ποια πλαστικά είναι ανακυκλώσιμα;

Το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών που χρησιμοποιεί η Garnier στις συσκευασίες της σήμερα είναι PET (Polyethylene Terephtalate), PP (Polypropylene) και PE (Polyethylene). Τα υλικά αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές και είναι τα συχνότερα ανακυκλώσιμα πλαστικά στον κόσμο.

Τα πλαστικά PCR (ανακυκλωμένα μετά από την κατανάλωση) ανακυκλώνονται από πλαστικά απορρίμματα που προέρχονται από καταναλωτικά προϊόντα. Η Garnier έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί 100% πλαστικά PCR ή πλαστικά βιολογικής προέλευσης έως το 2025.

Στην Garnier, πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να ενημερώνουμε τον κόσμο ως προς το ποια τμήματα των προϊόντων μας μπορούν να ανακυκλωθούν. Αναπτύσσουμε βίντεο και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τους διάφορους τύπους πλαστικού και τα διαφορετικά κανάλια ανακύκλωσης.

Πώς θα μειώσει η Garnier το πλαστικό;

Η στρατηγική μας για την επίτευξη προόδου σε ό,τι αφορά τις συσκευασίες οικολογικού σχεδιασμού βασίζεται σε 4 πυλώνες: τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, τον επανασχεδιασμό & την καινοτομία, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

 • Καινοτομίες
  Κάποιες από τις σημαντικότερες καινοτομίες μας στον δρόμο προς τη μείωση του πλαστικού θα λανσαριστούν το 2020. Το στέρεο σαμπουάν Botanic Therapy, η απόλυτη λύση για "0% πλαστικό", θα διατίθεται σε συσκευασία από 100% χαρτόνι με πιστοποίηση FSC. Το Botanic Therapy Ecopack μειώνει την ποσότητα του πλαστικού που χρησιμοποιούμε για τα σαμπουάν μας κατά 80%. Η Garnier Bio Hemp Moisturizer κυκλοφορεί επίσης σε σωληνάριο με βάση το χαρτόνι.
 • Υπάρχοντα προϊόντα
  Στόχος μας είναι να μειώσουμε το βάρος του πλαστικού που χρησιμοποιούμε στις συσκευασίες μας, αντικαθιστώντας το νέο πλαστικό με ανακυκλώσιμο ή ανακυκλωμένο πλαστικό. Για τον σκοπό αυτόν, χρειαζόμαστε μια μεγάλη, κατά προτίμηση τοπική, πηγή πλαστικού PCR (ανακυκλωμένο μετά από την κατανάλωση) και άλλων βιώσιμων υλικών. Σε στενή συνεργασία με τους προμηθευτές συσκευασιών και τους κατασκευαστές πλαστικών, αναπτύσσουμε ισχυρές πηγές προμήθειας για PCR, με στόχο να φτάσουμε το 100% έως το 2025.
 • Απόδοση
  Το 2019, με τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού, εξοικονομήσαμε 3.670 τόνους νέου πλαστικού. Μέχρι τα τέλη του 2020, όλα τα πλαστικά μπουκάλια Fructis θα φτιάχνονται από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού θα εξοικονομήσει συνολικά 7.000 τόνους νέου πλαστικού το 2020. Έως το 2025, όλα μας τα προϊόντα θα αποτελούνται από 0% νέο πλαστικό και όλες μας οι συσκευασίες θα είναι ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιήσιμες ή κομποστοποιήσιμες, εξοικονομώντας 37.000 τόνους νέου πλαστικού ετησίως.
 • Κοινότητα
  Μέσα από τη συνεργασία μας με τη ΜΚΟ Plastics for Change, θα ανακυκλώσουμε τόνους πλαστικού και θα παρέχουμε στους συλλέκτες απορριμμάτων στην Ινδία ένα σταθερό εισόδημα και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι καθήκον μας να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές μας να κάνουν ανακύκλωση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουμε τα απορρίματα πλαστικού στο περιβάλλον. 

Πώς ανακυκλώνεται το πλαστικό;

Το ανακυκλώσιμο πλαστικό συλλέγεται, καθαρίζεται και ταξινομείται ανά τύπο. Στη συνέχεια τεμαχίζεται, πλένεται, λιώνει, και μετατρέπεται σε σφαιρίδια ή κοκκοποιείται. Αυτό το κοκκοποιημένο πλαστικό χρησιμοποιείται έπειτα για τη παραγωγή νέων συσκευασιών.

Ο Όμιλος L'Oréal δημιούργησε κοινοπραξία με την CARBIOS, για την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας στην ανακύκλωση.* Η Garnier θα αξιοποιήσει τους καρπούς αυτής της διαδικασίας κατά τον σχεδιασμό των νέων συσκευασιών της, συμβάλλοντας στην προώθηση μιας κυκλικής οικονομίας.

* Η CARBIOS έχει αναπτύξει μια διαδικασία ενζυματικής βιο-ανακύκλωσης πλαστικού, κατά την οποία τα πολυμερή διασπώνται στα βασικά συστατικά (μονομερή) που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη δημιουργία τους. Αφού διαχωριστούν και καθαριστούν, τα μονομερή μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πλαστικού με απόδοση παρόμοια με εκείνη του νέου πλαστικού, χωρίς να χάνεται αξία κατά την ανακύκλωση.

Πώς επαναχρησιμοποιούνται οι συσκευασίες;

Η Garnier έχει δεσμευτεί να προωθήσει τα επαναχρησιμοποιούμενα συστήματα, μέσω νέων πιλοτικών συνεργασιών και μοντέλων. Συνεργαστήκαμε με τη LoopTM (στη Γαλλία) για την ανάπτυξη καινοτόμων κυκλικών πλατφορμών αγορών που αντικαθιστούν τις συσκευασίες μίας χρήσης με μακροχρόνια επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές συσκευασίες.

Τι είναι το νέο πλαστικό;

Το νέο πλαστικό είναι νεοπαραχθέν πλαστικό που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε προϊόν ούτε έχει υποστεί επεξεργασία ποτέ κατά το παρελθόν. Τα εργοστάσια ανακύκλωσης συλλέγουν το νέο πλαστικό που απορρίπτεται από τους καταναλωτές και το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τους.

Στόχος της Garnier είναι η εξοικονόμηση 37.000 τόνων νέου πλαστικού τον χρόνο. Επανασχεδιάζουμε τις συσκευασίες μας ώστε, έως το 2025, να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες, ανακυκλώσιμες ή κομποστοποιήσιμες. Μέχρι τότε, όλα μας τα προϊόντα θα αποτελούνται από 0% νέο πλαστικό, το οποίο θα αντικατασταθεί από 100% πλαστικό PCR (ανακυκλωμένο μετά από την κατανάλωση) ή πλαστικό βιολογικής προέλευσης.

Πώς θα μειώσει η Garnier το βάρος των συσκευασιών της;

Η Garnier δεσμεύεται να μειώσει το βάρος και το μέγεθος των συσκευασιών της επανασχεδιάζοντας τα καπάκια και τα πλαστικά μπουκάλια, μειώνοντας το μέγεθος των δειγμάτων και αφαιρώντας την εσωτερική επένδυση από τους. Καινοτομούμε επίσης με νέες συσκευασίες χωρίς πλαστικό, καθώς και αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση των συσκευασιών μίας χρήσης.
Μειώνοντας το βάρος των πλαστικών συσκευασιών μας, εξοικονομήσαμε πάνω από 592 τόνους νέου πλαστικού το 2019. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το βάρος των πλαστικών συσκευασιών μας, με στόχο να φτάσουμε σε εξοικονόμηση 858 τόνων νέου πλαστικού το 2020.

Περισσότερη Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Τα τελευταία 15 χρόνια, μειώσαμε την κατανάλωση νερού στις βιομηχανικές μας εγκαταστάσεις κατά 45% και τις εκπομπές CO2 κατά 72%. Έως το 2025, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις μας θα έχουν Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα χάρη στη χρήση ανανεώσιμων ενέργειας.

Πώς θα μειώσετε τις εκπομπές CO2;

Όλα μας τα εργοστάσια εργάστηκαν αδιαλείπτως για τη μείωση των εκπομπών CO2, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοσή τους μέσω του καλύτερου σχεδιασμού και της μόνωσης των κτηρίων, χρησιμοποιώντας ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες για τις βιομηχανικές διεργασίες και εξασφαλίζοντας περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από τοπικές πηγές.

Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν σε μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 72% από το 2005 μέχρι το 2019. Ωστόσο, στόχος μας είναι όλες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις μας να έχουν Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα έως το 2025. Θα το πράξουμε αυτό αξιοποιώντας τις κατάλληλες τεχνολογίες για κάθε εργοστάσιο: βιομεθάνιο, ηλιακά πάνελ, βιομάζα, αιολική ενέργεια, κλπ.

Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας;

Στις μονάδες παραγωγής και στα κέντρα διανομής μας, θα συνεχίσουμε να βελτιστοποιούμε τη χρήση της ενέργειας, με στόχο να χρησιμοποιούμε 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2025.

Τι είναι τα βιώσιμα εργοστάσια;

Ως βιώσιμα θεωρούνται τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν ανανεώσιμη ενέργεια και έχουν Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα.

Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση νερού;

Η Garnier επανεξετάζει τη χρήση του νερού σε όλες τις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να μειώσει σημαντικά τη βιομηχανική κατανάλωση νερού. Έχουμε ήδη τρία εργοστάσια "Waterloop", στα οποία το 100% του του νερού βιομηχανικής χρήσης (που χρησιμοποιείται, π.χ., για καθαρισμό και ψύξη) προέρχεται από επεξεργασμένο, ανακυκλωμένο και επαναχρησιμοποιούμενο νερό εντός των εργοστασίων. Έτσι, δεν χρειαζόμαστε πλέον φρέσκο νερό για αυτές τις διαδικασίες.

Χάρη στην επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση νερού υψηλής ποιότητας μέσω ενός εσωτερικού βρόχου, επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης νερού και του περιβαλλοντικού αντικτύπου του εργοστασίου. Τα τρία μας εργοστάσια "Waterloop" εξοικονόμησαν πάνω από 8 εκατομμύρια λίτρα νερού το 2019 σε σύγκριση με το 2018, και ενέπνευσαν και πολλά άλλα εργοστάσια σε όλον τον κόσμο να κάνουν το ίδιο.

Πώς η Garnier μειώνει την επίδραση του άνθρακα;

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου των προϊόντων μας, θα στηρίξουμε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Garnier στην πορεία τους προς το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και στη χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Περισσότερες δράσεις κατά της ρύπανσης από πλαστικά

Το 2019, η Garnier ένωσε τις δυνάμεις της με την Ocean Conservancy στη μάχη ενάντια στη ρύπανση από τα πλαστικά. Στις 21 Σεπτεμβρίου, κινητοποιήσαμε 373 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών.

Τι δράσεις θα αναλάβει η Garnier για την προστασία των ωκεανών;

Για να επεκτείνουμε τον θετικό αντίκτυπό μας πέρα από τη βιομηχανία της ομορφιάς, αναπτύξαμε συνεργασία με την Ocean Conservancy, μια ΜΚΟ που, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, μάχεται ενάντια στη ρύπανση των ωκεανών από τα πλαστικά. Μαζί, θα ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο πάνω στη σημασία του καθαρισμού των ωκεανών και των παραλιών, και θα ενθαρρύνουμε τους εργαζομένους και τους καταναλωτές μας να συμμετάσχουν στον ετήσιο Εθελοντικό Καθαρισμό των Ακτών της Ocean Conservancy -τη μεγαλύτερη εθελοντική πρωτοβουλία στον κόσμο για την καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά.

Συνεργαζόμαστε επίσης με τη ΜΚΟ Plastics for Change, με στόχο να παράσχουμε στους συλλέκτες απορριμμάτων στην Ινδία ένα δίκαιο εισόδημα, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας τους, και να προαγάγουμε την ανακύκλωση.

Τι είναι η ρύπανση από τα πλαστικά;

Η ρύπανση από τα πλαστικά αποτελεί τεράστια πρόκληση τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, παράγονται περισσότεροι από 350 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ετησίως, με μόνο το 20% των πλαστικών απορριμμάτων να ανακυκλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα υπόλοιπα, σε ποσοστό πάνω από 75%, γίνονται απόβλητα μολύνοντας το περιβάλλον μας. Η ρύπανση από τα πλαστικά βλάπτει την άγρια ζωή και τα φυσικά οικοσυστήματα και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Πόσα πλαστικά καταλήγουν στους ωκεανούς;

Έως και 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, μέχρι το 2050, τα πλαστικά στους ωκεανούς θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό ισοδυναμεί με ένα απορριμματοφόρο γεμάτο πλαστικά να αδειάζει όλο του το φορτίο στον ωκεανό κάθε λεπτό. (Πηγή: UN Environment Programme https://environmentlive.unep.org/marinepollution).

Πώς καταλήγουν τα πλαστικά στους ωκεανούς;

Η ρύπανση των ωκεανών από τα πλαστικά προκαλείται, σε μεγάλο βαθμό, όταν οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν σωστά και υπεύθυνα τα απορρίμματά τους. Έτσι, τα πλαστικά απορρίμματα εισέρχονται συχνά στα τοπικά ποτάμια, καταλήγοντας τελικά στις θάλασσες. Στη ρίζα του προβλήματος της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά αυτή τη στιγμή βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, τα επιχειρηματικά μοντέλα που προάγουν τις συσκευασίες μίας χρήσης, η κακοδιαχείριση των αποβλήτων που αφήνει τα πλαστικά να διαρρέουν στο περιβάλλον, και η εφοδιαστική αλυσίδα που επί του παρόντος παράγει πέντε φορές περισσότερο νέο πλαστικό από ό,τι ανακυκλωμένο πλαστικό.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά;

Περισσότερα από 800 είδη θαλάσσιας ζωής επηρεάζονται από τη ρύπανση από τα πλαστικά, μέσω είτε κατάποσης είτε εμπλοκής είτε χημικής μόλυνσης. Είναι η αιτία θανάτου εκατομμυρίων πουλιών και θαλάσσιων θηλαστικών, με κάποια θαλάσσια είδη να βρίσκονται στα πρόθυρα εξαφάνισης λόγω της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά. Η κατανάλωση πλαστικού από θαλάσσιους οργανισμούς προκαλεί προβλήματα υγείας που εξαπλώνονται μέσω της τροφικής αλυσίδας σε μεγαλύτερα ζώα της θάλασσας και, τελικά, στον άνθρωπο που τα τρώει. Το πλαστικό στις θάλασσες μολύνει επίσης τα ωκεάνια νερά, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου και επηρεάζοντας την επιβίωση των θαλάσσιων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των φαλαινών, των δελφινιών και των πιγκουίνων. Τα πουλιά και τα χερσαία ζώα παγιδεύονται στα πλαστικά στις παραλίες και πνίγονται. Τα πλαστικά αποτελούν απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ τα μικροπλαστικά σωματίδια που επιπλέουν στον ωκεανό είναι τοξικά για όλα τα έμβια όντα.

Μάθετε περισσότερα κατεβάζοντας την Έκθεση Προόδου Βιωσιμότητας 2020

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ PDF της Έκθεσης Προόδου Βιωσιμότητας

Μάθετε περισσότερα κατεβάζοντας την Έκθεση Προόδου Βιωσιμότητας 2019

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ PDF της Έκθεσης Προόδου Βιωσιμότητας