Γιατί πρέπει να βάζω αντηλιακό το χειμώνα; Γιατί πρέπει να βάζω αντηλιακό το χειμώνα;

Γιατί πρέπει να βάζω αντηλιακό το χειμώνα;

 

Φαίνεται τελικά ότι οι γονείς σας είχαν δίκιο για την τόση τους επιμονή –η αντιηλιακή προστασία είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο τους ηλιόλουστους μήνες όσο και τον χειμώνα. Η μόνη διαφορά είναι στο πού και κάθε πότε πρέπει να βάζετε αντιηλιακό...

Καλυφθείτε και ανανεώστε το αντιηλιακό σας

Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο καιρός είναι μουντός και το κρύο τσουχτερό, κανένας δεν φαντάζεται ότι ο ήλιο μπορεί να είναι βλαβερός για την επιδερμίδα του. Ωστόσο, η επιβλαβής ακτινοβολία UV μπορεί να διαπεράσει ακόμα και τα σύννεφα ή τα τζάμια, με αποτέλεσμα να επιτίθεται «στα κλεφτά» στα κύτταρα της επιδερμίδας σας, χωρίς καν να το παρατηρείτε. Η επιμελής, συνεχής προστασία από τον ήλιο όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο δερματικών διαταραχών, αλλά επίσης δρα ενάντια στα σημάδια της γήρανσης. Με άλλα λόγια, κρατά την επιδερμίδα σας σφριγηλή και νεανική.

Όταν οι καιρικές συνθήκες έξω είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστες, ενστικτωδώς όλοι μας ντυνόμαστε ζεστά, με καπέλα, κασκόλ και γάντια · αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καλύπτεται όλη η επιφάνεια της επιδερμίδας μας. Είναι σημαντικό να προστατεύετε το πρόσωπο και τα χέρια σας –αν δεν φοράτε γάντια–, καθώς αυτές οι περιοχές μένουν εκτεθειμένες και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ακτίνες του χειμωνιάτικου ήλιου.

Η μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά την ανάγκη προστασίας από τον ήλιο το καλοκαίρι και τον χειμώνα έγκειται στη συχνότητα ανανέωσης του αντιηλιακού. Ναι, αν μπαινοβγαίνετε στην πισίνα το καλοκαίρι, ξέρετε ότι πρέπει να ξαναβάλετε αντιηλιακό· σε διαφορετική περίπτωση όμως, εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό για ώρες.

Τον χειμώνα, οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν λίγο αντιηλιακό το πρωί και νομίζουν ότι αυτό ήταν –μέγα λάθος. Κι όλες αυτές οι στρώσεις ρούχων, τα κασκόλ και τα καπέλα που τρίβονται στο πρόσωπό σας; Και η βροχή, το χιόνι ή ο δυνατός άνεμος που κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσετε; Το αντιηλιακό σας μπορεί να μην διαρκεί τόσο όσο πιστεύετε.

Αντιηλιακή προστασία στο χιόνι

Όλα τα παραπάνω ισχύουν ακόμα περισσότερο, αν είστε έξω στο χιόνι –αρκεί μία κίνηση για να σκουπίσετε το πρόσωπό σας, για να διώξετε όλη σας την προστασία ενάντια στην ακτινοβολία UV. Το δεύτερο δυσάρεστο γεγονός με τα ειδυλλιακά τοπία που θυμίζουν χριστουγεννιάτικες καρτ-ποστάλ είναι ότι αυτό το λευκό στρώμα χιονιού λειτουργεί σαν καθρέφτης για τις ακτίνες UV, αντανακλώντας τες προς τα πάνω και προκαλώντας κατά βάση διπλή ζημιά. Ποντάρετε λοιπόν σε ένα αντιηλιακό ευρέος φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας, και φροντίστε να το ανανεώνετε τακτικά μέσα στη μέρα.