Κάθε πότε να ανανεώνω το αντιηλιακό προσώπου και σώματος;  Κάθε πότε να ανανεώνω το αντιηλιακό προσώπου και σώματος;

Κάθε πότε να ανανεώνω το αντιηλιακό προσώπου και σώματος;

 

Είτε χαλαρώνετε δίπλα στην πισίνα στις καλοκαιρινές σας διακοπές, είτε απολαμβάνετε ένα παγωτό μαζί με έναν φίλο στο πάρκο, το σίγουρο είναι ότι ο ήλιος μπορεί πραγματικά να δώσει άλλη πνοή μια κατά τα άλλα συνηθισμένη μέρα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα ωραία πράγματα, ο ήλιος ενέχει κάποιους κινδύνους. Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων στην υγεία μας. Κι εδώ μπαίνει το αντιηλιακό –η θαυματουργή αυτή εφεύρεση που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τον ήλιο με ασφάλεια. Όλοι ξέρουν τι είναι το αντιηλιακό, όμως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μια εφαρμογή το πρωί δεν επαρκεί για να τους προστατεύσει όλη τη μέρα. Όπως συνιστούν οι ειδικοί, το αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Γιατί όμως;

Πώς λειτουργεί το αντιηλιακό;

Ο ήλιος εκπέμπει ακτίνες υπεριώδους φωτός. Δύο συγκεκριμένα είδη ακτινών –οι UVB και οι UVA– ευθύνονται τόσο για την ευεργετική επίδραση του ήλιου (χρυσαφένιο, λαμπερό μαύρισμα) όσο και για την επιβλαβή (γήρανση και καρκίνος του δέρματος). Οι ακτίνες UVB συνδέονται κυρίως με το χρώμα που παίρνει η επιδερμίδα μας, από το μαύρισμα, μέχρι το κοκκίνισμα και τελικά το σοβαρό έγκαυμα. Από την άλλη, οι ακτίνες UVA προκαλούν πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, οδηγώντας σε χαλάρωση και ρυτίδες. Το όλο νόημα του να φοράτε αντιηλιακό είναι το να προστατευθείτε ενάντια στις ακτίνες αυτές.

Τι είναι το SPF;

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει το SPF που αναγράφεται πάνω στα μπουκάλια των αντιηλιακών. Οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται εκεί για να σας δώσουν μια εικόνα του χρονικού διαστήματος για το οποίο σας προστατεύει το αντιηλιακό. Η θεωρία λέει ότι, αν συνήθως κοκκινίζετε μετά από 20 λεπτά κάτω από τον ήλιο, και επιλέξετε ένα αντιηλιακό με SPF 20, τότε, πολλαπλασιάζοντας τους δύο αυτούς αριθμούς, βρίσκετε ότι το συγκεκριμένο αντιηλιακό σας προστατεύει για 400 λεπτά. Άρα, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε το πρωί και μετά να μην ασχοληθείτε ξανά, σωστά; Όχι ακριβώς! Πολλοί παράγοντες μπορούν να εξασθενίσουν πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού, όπως το κολύμπι, ο ιδρώτας, καθώς και ο ίδιος ο ήλιος.

Ο καλύτερος τρόπος να παραμείνετε ασφαλής, ανεξάρτητα από το επίπεδο του SPF, είναι να ανανεώνετε το αντιηλιακό τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα σας κάθε 2 ώρες, καθώς και μετά το κολύμπι, το σκούπισμα με πετσέτα ή την έντονη εφίδρωση.