Ποια είναι τα κύρια αίτια της πιτυρίδας Ποια είναι τα κύρια αίτια της πιτυρίδας

Ποια είναι τα κύρια αίτια της πιτυρίδας;

 

Η πιτυρίδα σπανίως εμφανίζεται σε πολύ μικρά παιδιά ή ανθρώπους άνω των 50 ετών. Ωστόσο, για τον υπόλοιπο πληθυσμό, δηλαδή ανθρώπους των οποίων οι σμηγματογόνοι αδένες στην επιδερμίδα και το τριχωτό της κεφαλής παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα, η πιτυρίδα μπορεί να είναι επίμονη, υποτροπιάζουσα, ή ένα μεμονωμένο περιστατικό. Οι αιτίες είναι ποικίλες και σχεδόν ποτέ σοβαρές, όμως η κατανόησή τους βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πολύ ξηρή ή πολύ λιπαρή επιδερμίδα

Μερικές φορές, ακόμα κι ένα πρόβλημα τόσο συνηθισμένο όσο η πιτυρίδα φαντάζει ανίκητο. Αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, αυτό μπορεί να προκαλεί πιτυρίδα απλώς και μόνο επειδή η ξηρότητα οδηγεί στον σχηματισμό νιφάδων. Από την άλλη, αν η επιδερμίδα σας είναι πολύ λιπαρή, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση σμήγματος στα τριχοθυλάκια. Στην περίπτωση αυτή, τα τριχοθυλάκια γίνονται συμπαγή και ευάλωτα ενάντια σε μια μυκητιακή μόλυνση γνωστή σαν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία προκαλεί κνησμό και νιφάδες.

Δερματικές μολύνσεις

Δυστυχώς, το τριχωτό της κεφαλής αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τις κοινές δερματικές μολύνσεις, καθώς έρχεται σε μικρότερη επαφή με τον αέρα και είναι λιγότερο πιθανό να απολεπίζεται τακτικά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της επιδερμίδας. Τόσο το έκζεμα (μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση) όσο και η ψωρίαση (συσσώρευση ξηρών νεκρών κυττάρων που σχηματίζουν παχιές φολίδες) μπορεί να είναι αιτίες πιτυρίδας. Η συνηθέστερη δερματική μόλυνση που προκαλεί πιτυρίδα είναι ο μύκητας malassezia, που μοιάζει με ζυμομύκητα. Υπάρχει εκ φύσεως στο τριχωτό των περισσοτέρων ενηλίκων, αλλά για κάποιους αποτελεί ερεθιστικό παράγοντα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη νέων δερματικών κυττάρων. Αυτό οδηγεί στην απόρριψη των νεκρών κυττάρων με τη μορφή των γνωστών λευκών νιφάδων.

Ακατάλληλο σαμπουάν

Ο επιστημονικός όρος για την απόρριψη νεκρών κυττάρων και την εμφάνιση πιτυρίδας λόγω οποιουδήποτε ερεθιστικού παράγοντα είναι «εξ επαφής δερματίτιδα». Για να γίνει όμως πιο κατανοητό, σκεφτείτε το απλώς σαν χρήση ενός ακατάλληλου σαμπουάν. Δεν έχουν όλα τα σαμπουάν και τα μαλακτικά τα ίδια συστατικά, και είναι πολύ πιθανό ένα συστατικό να ενοχλεί κάποιον άνθρωπο και να μην έχει καμιά αρνητική επίδραση σε κάποιον άλλον. Αν η πιτυρίδα εμφανιστεί ξαφνικά, είναι πιθανό να οφείλεται στην αλλαγή του σαμπουάν, του μαλακτικού ή κάποιου άλλου προϊόντος!