Τα μαλλιά μας αποτελούνται από δύο κύρια μέρη: τη ρίζα και το στέλεχος της τρίχας. Το στέλεχος είναι το ορατό τμήμα της τρίχας, δηλαδή αυτό που βγαίνει από το τριχωτό της κεφαλής. Το εξωτερικό περίβλημα του στελέχους ονομάζεται περιτρίχιο.

Όταν η τρίχα είναι υγιής, το περιτρίχιο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό ενάντια στη φθορά και το σπάσιμο, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας εναντίον των εξωτερικών επιθετικών παραγόντων.

Τι βλάπτει τα μαλλιά μας;

Κατά τη διάρκεια του μέσου κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, που κυμαίνεται από τα 3 έως τα 6 χρόνια, τα μαλλιά μας καταπονούνται, καθώς εκτίθενται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο ήλιος και η υγρασία. Ωστόσο, δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον τα μαλλιά μας, αφού έχουμε και εμείς μεγάλο μερίδιο ευθύνης –βούρτσισμα, λούσιμο, στέγνωμα, βάψιμο, ακόμη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών σκευασμάτων.

Τι συμβαίνει λοιπόν στα μαλλιά μας; Στην πραγματικότητα, όλα τα παραπάνω αλλοιώνουν την όψη των ινών της τρίχας.

Τα «κανονικά» ή «υγιή» μαλλιά είναι συνήθως απαλά, λαμπερά, μεταξένια, δυνατά και γεμάτα ζωντάνια. Ωστόσο, κάθε μέρα υποβάλλουμε τα μαλλιά μας σε όλες αυτές τις δοκιμασίες, που μπορεί να αποβούν καταστροφικές κάνοντάς τα ξηρά, αφυδατωμένα, ακόμη και εύθραυστα.

Περιποιηθείτε τα μαλλιά σας

Το καθημερινό styling μπορεί να βλάψει τα μαλλιά μας. Σκεφτείτε το: πόσες φορές τη μέρα βουρτσίζετε, χτενίζετε, λούζετε και τραβάτε τα μαλλιά σας; Και τι ρόλο παίζει το πιστολάκι, το σίδερο ισιώματος ή κατσαρώματος, ή ακόμη και τα σφιχτά λαστιχάκια; Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται, αποδυναμώνονται και γίνονται πιο εύθραυστα.

Βαφή, ντεκαπάζ, μόνιμη ισιωτική… όλα αποσκοπούν στο να αλλάξουν το χρώμα ή τη φύση των μαλλιών μας. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδικασίες αυτές συνεπάγονται τη χρήση χημικών ουσιών που, σε βάθος χρόνου, μπορεί να αλλοιώσουν τη δομή της τρίχας. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τους παράγοντες καταπόνησης της καθημερινής μας ζωής, τότε καταλαβαίνετε σε πόσο κρίσιμο στάδιο βρίσκονται τα μαλλιά μας!

Εύθραυστα μαλλιά... να έχετε τον νου σας!

Τα εύθραυστα μαλλιά είναι ακόμη ένα σημάδι της ξηρότητας και της αφυδάτωσης της τρίχας. Εσείς μπορεί να βλέπετε μόνο μια τρίχα που σπάει, αλλά στην πραγματικότητα το θέμα είναι αρκετά πιο σοβαρό.

Το περιτρίχιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δύναμη των ινών της τρίχας. Επομένως, όσο περισσότερο αλλοιώνεται και καταστρέφεται το περιτρίχιο, τόσο πιο εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο γίνονται τα μαλλιά μας.