• Βιώσιμη και δίκαιη συλλογή του βουτύρου καριτέ

  Το Καριτέ απαντάται μόνο στην υποσαχάρια Αφρική. Στην Μπουρκίνα Φάσο, η συγκομιδή γίνεται παραδοσιακά από τις γυναίκες. Συλλέγουν τους καρπούς και αφαιρούν τον φλοιό κρατώντας τη σάρκα, η οποία στη συνέχεια βράζεται, αποξηραίνεται στον ήλιο και θρυμματίζεται. Έπειτα, οι κόκκοι Καριτέ στεγνώνουν ξανά στον ήλιο και στη συνέχεια πωλούνται μέσω συνεταιρισμών,

  Στη βιομηχανία των καλλυντικών, το βούτυρο Καριτέ είναι γνωστό για τις ενυδατικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες.
  Το βούτυρο Καριτέ που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της Garnier είναι αποτέλεσμα βιώσιμου πορισμού από την Μπουρκίνα Φάσο. Αυτή η χώρα της δυτικής Αφρικής, όπου το ένα τρίτο των ανθρώπων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, έχει ένα από τα μεγαλύτερα δάση δέντρων Καριτέ στον κόσμο.
  Το πρόγραμμα εφοδιασμού μας έχει τρεις βασικούς στόχους:
  - Την παροχή δίκαιου, άμεσου εισοδήματος, χωρίς μεσάζοντες, σε αυτές τις συλλέκτριες των καρπών Καριτέ·
  - Τη δημιουργία αξίας σε τοπικό επίπεδο μέσω της κατάρτισης σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές συλλογής και επεξεργασίας·

 • - Την προστασία του περιβάλλοντος και των δέντρων Καριτέ μέσω της χρήσης βελτιωμένων φούρνων, ώστε να μειωθεί η αποψίλωση των δασών που οφείλεται στην κατανάλωση καυσόξυλων για την επεξεργασία των καρπών.
  Το πρόγραμμα αυτό αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Olvéa Burkina Faso, μια γαλλική εταιρεία που παράγει βούτυρο Καριτέ σύμφωνα με τα δεοντολογικά πρότυπα BioTrade. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι δίδονται στις συλλέκτριες, που ενώνουν τις δυνάμεις τους με τοπικούς συνεταιρισμούς, εμπορικές ευκαιρίες, δίκαιες και διαφανείς αμοιβές, καθώς και όλα τα απαιτούμενα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας Καριτέ.

  Η σουηδική εταιρεία ΑΑΚ, παγκόσμιος ηγέτης στα συστατικά με βάση το Καριτέ, μοιράζεται επίσης τη δέσμευση αυτή.
  Η εταιρεία έχει αναθεωρήσει τις διαδικασίες εφοδιασμού της, συνάπτοντας συμβάσεις με συνεταιρισμούς παραγωγών, θέτοντας τιμές πάνω από τις τιμές της αγοράς και θεσπίζοντας πρωτόκολλα συλλογής για την προστασία των πόρων.
  Μέσω του προγράμματος αυτού, η Garnier έχει βοηθήσει 6.000 γυναίκες στη Μπουρκίνα Φάσο.
 • Βιώσιμη και δίκαιη συλλογή του έλαιου Argan

  Το δέντρο Αrgan είναι ενδημικό στο νότιο Μαρόκο. Εντοπίζεταιι κυρίως στην πεδιάδα Σους, όπου και αποτέλεί το δεύτερο μεγαλύτερο δασικό οικοσύστημα της χώρας λειτουργώντας σαν ένα φυσικό φράγμα ενάντια στην εξάπλωση της ερήμου.

  Χρησιμοποιούμενο στα καλλυντικά για τις αναγνωρισμένες θρεπτικές και επανορθωτικές του ιδιότητες, το Αργανέλαιο εκχυλίζεται από τους σπόρους των καρπών και από τα φύλλα του δέντρου, που συλλέγονται με το χέρι από τις γυναίκες των τοπικών κοινοτήτων και επεξεργάζονται από τους τοπικούς συνεταιρισμούς παραγωγής και παρασκευής.

 • Το έλαιο Argan που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της Garnier συλλέγεται από την πόλη Τιούτ. Από το 2008, έχει δημιουργηθεί συνεργασία με την προμηθεύτρια εταιρεία BASF και την τοπική ΜΚΟ Yamana, ώστε να εξασφαλιστεί στους συνεταιρισμούς δίκαιη ανταμοιβή με δίκαιες τιμές και ενίσχυση των υποδομών, μέσω της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων.

  Η Yamana συνεργάζεται στενά με τους συνεταιρισμούς του δικτύου Targanine, οι οποίοι παρέχουν θέσεις εργασίας και κοινή λήψη αποφάσεων, προκειμένουν να υποστηριχθούν οι μέχρι πρότινος άνεργες βερβερίνες γυναίκες.

  Το πρόγραμμα συμβάλλει στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία, μεγαλύτερες εξουσίες διαχείρισης και καλύτερη κοινωνική θέση. Έχουν βελτιωθεί τόσο οι συνθήκες εργασίας τους, όσο και η πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη και την υγεία.

  Ανακαλύψτε μερικά βασικά μας προϊόντα με έλαιο Argan.

 • Βιώσιμη και δίκαιη συλλογή του Βούτυρου Κακάο

  Η λατινική ονομασία του κακάο -Theobroma- σημαίνει κυριολεκτικά "η τροφή των θεών". Το κακάο, που ανακαλύφθηκε αρχικά στην Αμερική, ευδοκιμεί στα ζεστά κλίματα.
  Το βούτυρο Κακάο που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της Garnier είναι αποτέλεσμα βιώσιμου πορισμού από την κεντρική Γκάνα, την περιοχή όπου ζει η φυλή Ασάντι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μια ομάδα καλλιεργητών κακάο αγωνίστηκε για να μπορεί να πωλεί το κακάο της συλλογικά και άμεσα στην αγορά. Έτσι, γεννήθηκε μια εμπορική ένωση που ονομάζεται Kuapa Kokoo, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή καλής ποιότητας βουτύρου κακάο και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών με διαφανή και δίκαιο τρόπο.
  Η συγκομιδή του Κακάο απαιτεί πολύ συγκεκριμένες τεχνικές που οι αγρότες της Kuapa Kokoo εφαρμόζουν με προσοχή. Οι αγρότες φροντίζουν επιμελώς τις φυτείες, για να διασφαλίσουν ότι κάθε καρπός θα συλλεχθεί ακριβώς τη στιγμή που πρέπει.

 • Οι καρποί του Κακάο ανοίγονται, και οι κόκκοι εξάγωνται 100% με το χέρι, για να τυλιχθούν στη συνέχεια σε φύλλα μπανάνας. Οι αγρότες αποξηραίνουν τους κόκκους Κακάο στον ήλιο και έπειτα τους στέλνουν στην Ολλανδία. Εκεί φυλάσσονται σε αποθήκες, όπου λιχνίζονται για να διαχωριστούν τα κελύφη από τις νιφάδες Κακάο. Οι νιφάδες κακάο καβουρδίζονται και λιώνονται για να παραχθεί κακαομάζα, η πεπιεσμένη μορφή της οποίας παράγει το βούτυρο Κακάο που χρησιμοποιείται στα προϊόντα μας.

  Το πρόγραμμα αυτό βοηθά την Kuapa Kokoo να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των σχεδόν 78.000 καλλιεργητών κακάο. Τα έσοδα που προκύπτουν από αυτό το δίκαιο εμπόριο αποτελούν ένα σταθερό ειδόδημα που τους δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους. Επιπλέον, το εν λόγω πρόγραμμα βιωσιμότητας τους επέτρεψε να φυτέψουν, το 2012, 100.000 δέντρα. Όλα αυτά είναι μέρος του συστήματος πίστωσης ρύπων και βοηθούν τους καλλιεργητές κακάο να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

πίσω