Όλοι έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης στο να κρατήσουμε τον πλανήτη μας καθαρό, πράσινο και ασφαλή. Δύο είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Γη θα παραμείνει ένας φιλόξενος τόπος: εξοικονόμηση νερού και ανακύκλωση.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί πολύ εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να κάνουμε τα παραπάνω. Οι περισσότεροι δεν χρειάζονται καθόλου κόπο, άλλοι είναι εξαιρετικά διασκεδαστικοί, και ένας θα σας κάνει να χαμογελάσετε!

- Κεφάλαιο 1-
ΜΗΝ ΣΠΑΤΑΛΑΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η μείωση του νερού που σπαταλάτε κάθε πρωί στο μπάνιο είναι παιχνιδάκι. Ευτυχώς, κιόλας, γιατί κοντεύουμε να ξεμείνουμε από έναν πόρο ζωτικής σημασίας: σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Ενέργειας της Γαλλίας, η παγκόσμια διαθεσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών νερού θα μειωθεί από τα 7.000 κυβικά μέτρα ανά άτομο το 1995 στα 5.100 κυβικά μέτρα ανά άτομο ως το 2015.

 • ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ: ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗ ΒΡΥΣΗ ΟΣΟ ΛΟΥΖΕΣΤΕ

  Αφού βρέξετε τα μαλλιά σας, κλείστε τη βρύση και απολαύστε ένα υπέροχο λούσιμο για όση ώρα θέλετε, δίχως ενοχές. Έτσι θα εξοικονομήσετε και πολύ ρεύμα από τον θερμοσίφωνα επίσης.

 • ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ = ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ

  Ναι στο ντους, όχι στο αφρόλουτρο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Για ένα αφρόλουτρο χρειάζονται κατά μέσο όρο 150-200 λίτρα νερού, ενώ για ένα ντους μόνο 30-70.

 • ΤΟΛΜΗΣΤΕ

  Ουρήστε στο ντους, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι! Το να ανακουφίζεστε μέσα στο ντους δεν είναι τεμπέλικο και άχαρο, είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Κάθε φορά που το κάνετε στο ντους, γλυτώνετε ένα πάτημα στο καζανάκι, το οποίο ξοδεύει κατά μέσο όρο τη μεγαλοπρεπέστατη ποσότητα των 9 λίτρων νερού. Αντίθετα με την κοινή γνώμη, τα ούρα είναι αποστειρωμένα, οπότε είναι απολύτως ασφαλές και υγιεινό.

  Η πρακτική αυτή χαίρει κοινωνικής αποδοχής, και μάλιστα έχει κερδίσει τον σεβασμό της οικολογικής κοινότητας. Το 2014, ένα πανεπιστήμιο στο ΗΒ ζήτησε από 15.000 φοιτητές να ανακουφίζονται στο ντους για να δουν ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Η σχολή έκανε τις πράξεις: μέσα σε έναν χρόνο, αυτό θα επέτρεπε να εξοικονομηθεί νερό που θα μπορούσε να γεμίσει 26 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

  Στη Βραζιλία, τα παιδιά μαθαίνουν εδώ και χρόνια να ουρούν στο ντους. Η γονική έγκριση ενός ολόκληρου έθνους μάλλον θα σημαίνει ότι έχουν δίκιο.

Οι υπερήρωες της προστασίας του πλανήτη

Αν θέλετε πραγματικά να κάνετε το κάτι παραπάνω: κρύα ντους. θα εξοικονομήσετε τόσο νερό όσο και ενέργεια, αφού είναι σίγουρο ότι το ντους σας θα είναι πιο σύντομο (!) και δεν θα χρειαστεί να κάψετε καθόλου φυσικό αέριο ή ρεύμα για να ζεστάνετε το νερό σας.

Πριν αρχίσετε να συγχαίρετε τον εαυτό σας για την τόσο ανιδιοτελή αφοσίωσή σας στον ιερό αυτό σκοπό, θυμηθείτε ποιο θα είναι το δικό σας κέρδος: επιδεικνύοντας τον σκληροτράχηλο εαυτό σας, θα αποκομίσετε σημαντικά οφέλη ομορφιάς. Τα κρύα ντους θεωρείται ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία, αναζωογονούν την επιδερμίδα και κάνουν τα μαλλιά λαμπερά. Μ'ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

- Κεφάλαιο 2-
Βεβαιωθείτε ότι τα είδη υγιεινής στο μπάνιο σας είναι φιλικά προς το περιβάλλον

 • ΔΙΑΡΡΟΕΣ: ΤΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  Τεράστιες ποσότητες νερού χάνονται εξαιτίας των διαρροών. Κακό τόσο για τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ όσο και για το περιβάλλον, γι' αυτό φροντίστε να έχετε τον νου σας και να ελέγχετε τακτικά το μπάνιο σας. Τα μεγάλα μέσα για να σας πείσουμε: αν χρειάζεστε κίνητρο, απλώς ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία.

  Βρύση που στάζει: δαπανώνται έως και 120 λίτρα νερού την ημέρα.
  Διαρροή στην τουαλέτα: δαπανώνται έως και 600 λίτρα νερού ημερησίως, δηλαδή η μέση ημερήσια κατανάλωση νερού μιας τετραμελούς οικογένειας.

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΑΕΡΑΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ

  Τοποθετώντας έναν αεριστήρα στη βρύση σας μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση νερού έως και κατά 50%. Με απλά λόγια, με τη βοήθεια του αέρα, θα έχετε την ίδια πίεση με λιγότερο νερό. Αρκετά εντυπωσιακό, αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για ένα μικρό εξαρτηματάκι που μπορείτε να βιδώσετε στη βρύση σας σε 30 δευτερόλεπτα.

- Κεφάλαιο 3-
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε πλέον προσοχή στην ανακύκλωση των συσκευασιών που υπάρχουν στην κουζίνα μας, θα πρέπει όμως να είμαστε εξίσου ευσυνείδητοι και σε ό,τι αφορά τα μπουκάλια και τα κουτιά από τα ράφια του μπάνιου μας.

 • ΠΛΑΣΤΙΚΟ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ

  Όλες οι πλαστικές συσκευασίες που επισημαίνονται με το τρίγωνο είναι ανακυκλώσιμες, φροντίστε λοιπόν να τις τοποθετείτε στους σωστούς κάδους. Ο αριθμός στο κέντρο του τριγώνου δείχνει τον βαθμό ανακυκλωσιμότητας και τον τύπο του πλαστικού.

  Για παράδειγμα:
  Garnier Ultra Doux Shower και Fructis Shampoo
  Τόσο τα μπουκάλια όσο και τα καπάκια είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

 • ΧΑΡΤΟΝΙ: ΣΩΣΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ

  Όπως τα περισσότερα χάρτινα προϊόντα, τα κουτιά από χαρτόνι είναι ανακυκλώσιμα. Το χαρτί από χαρτί είναι καλύτερο σε σχέση με το χαρτί από τα δέντρα.

 • ΜΕΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΝΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ

  Διασκεδάστε το και εκφράστε τη δημιουργικότητά σας, ξαναζωντανεύοντας το άδειο σας μπουκάλι Fructis.

  Μπορείτε να φτιάξετε μια θήκη για το κινητό σας, μια μολυβοθήκη… Υπό την απαραίτητη επίβλεψη ενός ενήλικα, αυτό είναι μια υπέροχη δραστηριότητα για εσάς και τα παιδιά σας, για όλα εκείνα τα βροχερά απογεύματα που θα έχετε εγκλωβιστεί στο σπίτι.