Συμβουλές για την ευαίσθητη επιδερμίδα

Η ευαίσθητη επιδερμίδα, δηλαδή η επιδερμίδα που είναι επιρρεπής στους ερεθισμούς και τη φλεγμονή, είναι μια πάθηση που επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Πολλοί παράγοντες ευνοούν την ευπάθεια αυτή της επιδερμίδας, όπως η παρατεταμένη έκθεση σε σκληρές καιρικές συνθήκες και σε χημικές ουσίες, καθώς και η γήρανση, το φύλο και τα γονίδια. Τι πραγματικά χρειάζεται όμως η ευαίσθητη επιδερμίδα; Μάθετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.
Τα ναι
Να αποφεύγετε προϊόντα που ευνοούν την ακμή. Ελέγξτε τη λίστα των συστατικών, και επιλέξτε προϊόντα που αναγράφουν ότι είναι «μη φαγεσωρογόνα». Επίσης, αποφύγετε το ορυκτέλαιο.
Να αποφεύγετε το μέικαπ. Η ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει να αναπνέει, γι’ αυτό φροντίστε να μην διαταράσσετε τη φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της.
Εκμεταλλευθείτε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών. Πρόκειται για εκπληκτικά, πανίσχυρα συστατικά που μετριάζουν τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου και της ρύπανσης και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.
Ενυδατώστε τον οργανισμό σας. Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και χρειάζεται πολύ νερό για να παραμείνει υγιής. Φροντίστε να πίνετε περίπου δύο λίτρα νερό την ημέρα, και η επιδερμίδα σας θα σας ευγνωμονεί.
Να φοράτε αντιηλιακό. Είτε έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα είτε όχι, η προστασία ενάντια στην ακτινοβολία UV είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε την υγεία της.
Τα όχι
Μην το παρακάνετε. Η επιδερμίδα είναι ένας θαυμαστός, δραστήριος μικρόκοσμος· σμηγματογόνοι αδένες, κυτταρική ανανέωση, οξυγόνωση… Τα πολλά προϊόντα μπορεί να διαταράξουν τη λεπτή αυτή ισορροπία, γι’ αυτό κρατήστε τη χρήση προϊόντων περιποίησης και μακιγιάζ στο ελάχιστο δυνατόν.
Μην την πειράζετε. Η επιδερμίδα είναι ένα όργανο ανθεκτικό και δυνατό, αλλά τα δάχτυλά σας μπορεί να της προξενήσουν βλάβες. Το να πειράζετε τα σπυράκια και τις άλλες ατέλειες που μπορεί να έχετε θα παρατείνει τη φλεγμονή και θα καθυστερήσει την επούλωση. Γι’ αυτό αφήστε ήσυχο το όμορφο πρόσωπό σας!
Μην παρασύρεστε από ένα ωραίο άρωμα. Τα αρώματα είναι η κύρια αιτία της δερματίτιδας, δηλαδή του ερυθρού εξανθήματος που προκαλεί κνησμό και χρειάζεται εβδομάδες για να βελτιωθεί. Μπορεί κάποιες τοπικές κρέμες να μυρίζουν υπέροχα, όμως φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα με τις ελάχιστες δυνατές χημικές ουσίες.
Μην υπερβάλετε με τον καθαρισμό. Ο πολύ συχνός καθαρισμός μπορεί να καταστρέψει την ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, προκαλώντας ξεφλούδισμα και ερεθισμούς. Να καθαρίζετε το πρόσωπό σας μία φορά την ημέρα με ένα απαλό βαμβακερό πανάκι, για να απομακρύνετε τους ρύπους χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία της επιδερμίδας σας.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, θα είστε σίγουρη ότι θα αποφύγετε τα όποια μελλοντικά προβλήματα υπερευαισθησίας.