Αν δεν έχετε δει ήδη στον καθρέφτη εκείνη την πρώτη λευκή τρίχα, δεν ξέρετε πραγματικά πόσο παράξενο είναι όλο αυτό. Αυτές οι ιδιότροπες, επίμονες, κάτασπρες τρίχες είναι λες και εμφανίζονται από το πουθενά, χωρίς καμιά προειδοποίηση. Γιατί λοιπόν τα μαλλιά μας γκριζάρουν και τελικά ασπρίζουν; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό;

Ο παράγοντας ηλικία
Στην πραγματικότητα, οι τρίχες δεν γίνονται γκρίζες· μεγαλώνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, και έτσι αναδύονται από το θυλάκιο της τρίχας. Αυτό οφείλεται στη γήρανση, όταν τα κύτταρα του θυλακίου που ρυθμίζουν το χρώμα εξασθενούν και τελικά παύουν να λειτουργούν όπως στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας δεν περιορίζονται μόνο στο γκρίζο χρώμα των τριχών: η έλλειψη χρωστικών πιγμέντων καθιστά τις τρίχες αυτές πιο εύθραυστες σε σχέση με τις κανονικές τρίχες, ενώ παράλληλα λεπταίνει και το περιτρίχιο –δηλαδή το εξωτερικό περίβλημα της τρίχας–, και ως εκ τούτου οι τρίχες αυτές είναι πιο άγριες και πιο ατίθασες.

Επίσης, πρέπει να θυμάστε ότι τα μαλλιά με κανονικό χρώμα δεν ξεθωριάζουν, για να γίνουν τελικά γκρίζα · αντιθέτως, οι γκρίζες τρίχες βγαίνουν γκρίζες κατευθείαν από τα δυσλειτουργικά θυλάκια, με αποτέλεσμα το μη φυσιολογικό σχήμα τους να είναι ακόμη πιο εμφανές όταν πρωτοβγαίνουν και είναι κοντές.


Άλλοι παράγοντες

Όλο αυτό αποτελεί μια φυσική διαδικασία, η οποία όμως μπορεί να επιταχυνθεί, και άρα να αποτραπεί, από άλλους παράγοντες. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση που οδηγεί σε πρόωρο γκριζάρισμα, και μπορεί να καταλήξουν με γκρίζα μαλλιά ακόμη και πριν κλείσουν τα 30. Μολονότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τα γονίδιά μας, το άγχος και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει το κάπνισμα και άλλες κακές συνήθειες, σχετίζονται με τη γενικότερη υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών μας. Ακολουθώντας έναν πιο σωστό, πιο υγιεινό τρόπο ζωής, θα μπορέσετε να βελτιώσετε τη λειτουργία των κυττάρων σας, και άρα οι γκρίζες σας τρίχες να γίνουν πιο απαλές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες, ή ακόμη και να αποφύγετε εντελώς τη βλάβη των θυλακίων.

Σε γενικές γραμμές, το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι αναπόφευκτο, το κόλπο όμως είναι να φροντίσετε τις γκρίζες τρίχες όπως ακριβώς θα κάνατε και αν είχατε ταλαιπωρημένα, εύθραυστα μαλλιά. Περιποιηθείτε τα γκρίζα μαλλιά με απαλά και θρεπτικά προϊόντα, και σύντομα θα δείτε διαφορά στο πώς αναπτύσσονται. Εναλλακτικά, διαλέξτε μια από τις υπέροχες όνιμες βαφές μας για 100% κάλυψη των γκρίζων και ζήστε τη ζωή σας όπως εσείς θέλετε!